Over Liesbeth Crooijmans

VORM – LIJNVOERING – RITME – BPortret Liesbeth CrooijmansEWEGING – BINNEN – BUITEN – RUIMTE –   DUALITEIT – LICHT – SCHADUW

Beeldhouwen is een spel tussen materie, licht en ruimte. In mijn allereerste stenen beeld had ik al de drang de steen ín te gaan, maar dat kan niet. Toch creëer ik ruimte en licht in de steen. Door zaagsneden aan te brengen ontstaan openingen. Die zaagsneden brengen balans tussen materie en uitgespaarde lege tussenruimten, waarbij de doorgang van het licht het speelse en beweeglijke element vormt.

Het verglijden van de tijd laat de licht- en schaduwwerking in en om het beeld heen zien. Door het verschuiven van het licht tonen de beelden zich door de dag en per seizoen langzaam anders. Soms laat het beeld de zon door, op een ander moment blijft het zonlicht in het beeld gevangen. Inspiratie hiervoor vind ik o.a. in de natuur, bijvoorbeeld door het lichtspel dat ontstaat tijdens het lopen of rijden langs bomenrijen. Met subtiele ingrepen in de steen ontstaan beelden van architectonische eenvoud, rust en verstilling met een suggestie van beweging.

OPLEIDINGEN

1984: Diploma Andragologie RU Utrecht
1984-1985: Gewerkt bij W. Borger, keramist te Utrecht
1985-1987: Vrije Academie Den Haag
1987-1993: Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem, richting vrije kunst
1996-1997: Privé-lessen beeldhouwen